Karting

Karting eli mikroautoilu on laji, jonka parissa moni autourheilua ammatikseen tekevä on aloittanut uransa. Sen parissa ovat aloittaneet uransa niin Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen kuin Heikki Kovalainenkin. Toisaalta myös itse kartingia ajetaan ammattilaistasolla.

Karting harrastuksena

Tavallisesti karting aloitetaan hyvin nuorella iällä, jopa ennen koulun alkua. Kartingissa varsinainen kilpa-ajo aloitetaan kuitenkin aikaisintaan seitsemän vuoden iässä. Tämän ikäiset kuljettajat ajavat niin kutsuttua cadet-luokkaa. Tämän luokan autojen moottorit ovat 60-kuutioisia. Auton ja kuljettajan yhteispainon tulee olla vähintään 85 kilogrammaa. Erillisiä sarjoja ei ole pojille ja tytöille, joten laji on varsin tasa-arvoinen.

Suomessa karting on erittäin laajalle levinnyt harrastus. Vähänkin isommilta (mutta myös useilta pienemmiltä) paikkakunnilta löytyy taatusti kartingseura ja -rata, ja nuorten harrastajien toiminta on useimpien seurojen keskiössä. Seurat ovat myös hyvin tottuneita ensikertalaisiin. Kartingia ajetaan niin sisä- kuin ulkoradoillakin. Ulkoradoilla kisojen keskinopeuduet liikkuvat noin 70 km / h -luokassa, huippunopeudet voivat ulottua jopa 140 km / h -tasolle.

Karting Suomessa

Suomen kartingliitto ry on lajin valtakunnallinen kattojärjestö, joka on toiminut jo vuodesta 1968 lähtien. Paikalliset seurat kuuluvat siihen jäsenseuroina, ja niiden kanssa se järjestää lajin koulutusta ja valmennusta sekä tietenkin kilpailullista toimintaa. Se toimii myös lajin kotimaisten harrastajien yhtenä kontaktiväylänä ulkomaille.

Ulkoratoja maassamme on noin 50 kappaletta, sisäratojakin kartinghalleissa lukuisia. Hallit ovat tarpeen erityisesti pohjoisten sääolosuhteiden ja pitkän talven takia. F1-kuljettajien perintö näkyy kartingissa: esimerkiksi Alahärmässä toimii kansainväliset standardit täyttävä Mika Salo Circuit -rata, jonka 1 000 metrin pituisella radalla on ajettu lajin kilpa-ajoja jopa MM-tasolla.

Kartingin aloittaminen

Kartingin aloittaminen ei ole tosiaan vaikeaa, sillä lajin parissa toimivia seuroja löytyy joka puolelta Suomea. Osa seuroista harjoittaa toimintaa myös muun moottoriurheilun parissa, osa on keskittynyt nimenomaisesti kartingiin. Niihin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä, lajin kokeileminen onnistuu varmasti – omaa autoa ja varusteita ei tarvitse heti hankkia. Käytetyn karting-auton hinta liikkuu kuitenkin siinä 500 – 1 000 euron hintahaarukassa. Ratojen päivämaksut ovat 10 – 20 euron luokkaa, mutta seurojen jäsenet voivat yleensä hankkia radan käyttöoikeuden vuodeksi kerrallaan.